Problemen beugel

Zit er een blokje los?

Een loszittend blokje is waarschijnlijk het meest voorkomende probleem bij een beugel. Maar hiervoor hoef je niét direct langs te komen.

Een loszittend blokje ontstaat vaak door het eten van harde of kleverige voedingsmiddelen of door een ongelukje. Als het blokje gewoon nog aan de draad vast zit, laat het dan gewoon zo zitten tot de volgende al ingeplande afspraak. Let tot die tijd gewoon nog eens extra goed op met wat je eet (geen kleverige of harde voeding dus).

Indien het blokje los in je mond zit, gooi het dan gerust gewoon weg. Wij kleven een nieuw blokje bij je volgende afspraak. Hetzelfde geldt voor een blokje dat je per ongeluk zou hebben ingeslikt.

Zijn er meerdere blokjes losgekomen? Dan raden we je wél aan even contact met ons op te nemen.

Prikt het uiteinde van het metalen boogje in je wang?

Als het metalen boogje van je blokjesbeugel in je wang of tong prikt, hoef je niét direct op consultatie te komen. Om dit ongemak tot aan je volgende afspraak van de baan te helpen, kan je proberen:

  • Zelf het prikkende uiteinde af te knippen met een kleine tang of een nagelknippertje. Doe dit bij voorkeur enkel wanneer je niet direct de hierna volgende oplossing voorhanden hebt.
  • Het prikkende uiteinde tijdelijk te bedekken met orthodontische was of wax. Deze orthodontische was kreeg je mee in het groene onderhoudsdoosje op het moment van de plaatsing van je apparaat. Indien je deze was niet meer terugvindt of deze is reeds opgebruikt, dan mag je steeds een nieuw doosje bij ons komen afhalen of het laten opsturen. Je kan dergelijke was doorgaans ook gewoon bij de apotheek in je buurt verkrijgen. Je kan gerust eten en drinken terwijl de was aanwezig is. Indien je deze toch zou inslikken, vormt dit geen probleem voor je gezondheid. Verwijder je de was toch, vergeet dan niet om er nadien een nieuw bolletje was op te kleven.

Is er een stuk van je retentiedraad losgekomen?

Een retentiedraad die is losgekomen, kan ervoor zorgen dat je tanden terug gaan schuiven. Het is dus van belang dat je ons contacteert zodat we een afspraak met je kunnen vastleggen om hiervoor langs te komen.

In heel wat gevallen kunnen we de retentiedraad terug vastzetten. Tot die tijd zet je best geen druk op de draad en vermijd je plakkerige etenswaren om het spalkje niet te vervormen.

Hou er echter rekening mee dat het soms niet meer mogelijk is om je retentiedraad vast te zetten wanneer de draad te erg gebogen is. In dat geval moeten we voor een nieuwe retentiedraad zorgen.

Is er een stuk van je retentiedraad afgebroken?

Een retentiedraad die is afgebroken, kan ervoor zorgen dat je tanden weer gaan bewegen. Je contacteert ons dus best zodat we een afspraak met je kunnen vastleggen om hiervoor langs te komen.

Soms kunnen we het afgebroken stukje retentiedraad gewoon vervangen door een nieuw stukje retentiedraad. Echter moeten we ook vaak een nieuwe retentiedraad maken en plaatsen omdat de draad te erg beschadigd is. Hou er rekening mee dat hier vanzelfsprekend een meerkost aan verbonden is.

Is er een haakje losgekomen?

Draag je op je blokjes haakjes waaraan je je elastiekjes bevestigt en is er eentje losgekomen? Dan kan de correctie van je beet niet meer op de goede manier gebeuren…

Haal dan gewoon aan beide kanten de elastiekjes van de haakjes en contacteer ons voor een afspraak. Het losgekomen haakje mag je gewoon weggooien. Wij zorgen voor een nieuw haakje wanneer je langskomt.

Zit er een schroefje los van je BMX of HHRPE?

Heb je een botgesteunde vlinderbeugel en lijkt het alsof er een schroefje los zit van het mini-orthodontische implantaat?  Contacteer ons dan zeker en dan kijken we wanneer je zo snel als mogelijk kan langskomen.

Geen antwoord gevonden op jouw vraag?

Behandeling orthodontie nodig?

Wil je de glimlach krijgen waar je altijd al van droomde? Bij OrthoGroep Opdebeeck & Preda begeleiden we je graag bij elke stap. Maak vandaag nog een afspraak voor orthodontie en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen!