Vanaf welke leeftijd start je kind best met een beugel?

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, en een gezonde glimlach hoort daarbij!

Maar hoe weet je nu wanneer je kind de leeftijd heeft bereikt om een afspraak in te plannen voor een beugel

In veel gevallen kan een vroegtijdige ingreep immers voorkomen dat problemen later erger worden. 

 # Waarom ben je er maar beter vroeg bij?

De groei en ontwikkeling van het gebit van je kind begint al op jonge leeftijd. Hoewel het melkgebit uiteindelijk plaats maakt voor blijvende tanden, speelt het een cruciale rol in de ontwikkeling van de kaak en het gebit. 

Vroege orthodontische zorg kan problemen zoals scheve tanden, een overbeet of een verkeerde kaakstand in een vroeg stadium aanpakken. Het doel is om ruimte te maken voor blijvende tanden en de groei in goede banen te leiden.

# Wat zijn de voordelen van een beugel op jonge leeftijd?

Correctie van groeiproblemen

Als de kaak nog groeit, kan een orthodontist deze groei beïnvloeden met bijvoorbeeld een verbredingsapparaat of ‘vlinderbeugel’. Dit kan op jongere leeftijd voorkomen dat er later uitgebreidere behandelingen nodig zijn. 

Ruimte maken voor tanden 

Bij ingrijpen op jongere leeftijd kan er met een beugel voldoende ruimte gecreëerd worden voor blijvende tanden, waardoor het trekken van tanden in de toekomst in de meeste gevallen vermeden kan worden.

Slechte gewoonten afleren 

Duimzuigen of tongpersen kan tot een afwijkende stand van tanden en kaken leiden. Door op tijd in te grijpen, kunnen deze gewoonten afgeleerd worden.

Preventie van beschadiging

Vooruitstekende tanden lopen een hoger risico op beschadiging bij bijvoorbeeld een valpartij. Vroege behandeling kan dit voorkomen. 

# Op welke leeftijd naar de orthodontist voor een beugel?

Uit onderzoek is gebleken dat het aangeraden is om het gebit van een kind rond de leeftijd van 8 jaar door een orthodontist te laten nakijken. Op deze leeftijd zijn er meestal al enkele blijvende tanden doorgekomen en kan een orthodontist zien of er sprake is van:

  • Een verkeerde beet (bijvoorbeeld een overbeet, open beet of kruisbeet)
  • Te weinig ruimte voor blijvende tanden
  • Scheve tanden of tanden die niet goed doorbreken
  • Gewoonten zoals duimzuigen die de groei van de kaak beïnvloeden

# Wat als je kind (nog) geen behandeling nodig heeft?

Wanneer er zich geen concrete problemen voordoen, zal de orthodontist vaak adviseren om nog even af te wachten. Dit noemen we een follow-up of observatiefase. Het gebit van je kind wordt dan om de 6 tot 12 maanden gecontroleerd om te bepalen wanneer de behandeling effectief van start kan gaan.

Zo worden problemen op het juiste moment aangepakt. Je hoeft hier als ouder niets voor te doen, we sturen je hiervoor een oproep.

# Orthodontie voor tieners

Als je kind niet op jonge leeftijd naar de orthodontist is geweest, is er geen reden tot paniek. De meeste orthodontische behandelingen vinden plaats tussen de 10 en 14 jaar, wanneer alle blijvende tanden zijn doorgekomen. Op deze leeftijd kan de groei van het gezicht en de kaak nog steeds worden beïnvloed, en zijn beugels dus heel effectief.

Het op jongere leeftijd starten met een beugel kan een groot verschil maken voor de ontwikkeling van het gebit van je kind. Door op het juiste moment in te grijpen, kunnen veel problemen worden voorkomen of verholpen.

Of je nu al een orthodontist raadpleegt of liever nog even wacht, weet dat het altijd belangrijk is om de ontwikkeling van het gebit van je kinderen goed in de gaten te houden. 

________________________________

Twijfel je of het tijd is voor een consult?

Neem dan zeker contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Deel dit bericht